Kış kampları Nasıl Olmalı?

Ocak ayına girdiğimiz bu günler ve aylarda soğuk kış mevsimi kapımıza çoktan gelip dayandı bile.
Bu hafta da hepinizi yakından ilgilendiren; doğada hard kamp diye tabir ettiğimiz  zor ve tehlikeli bir etkinlik olan kış kampları konusunu ele alıp yazmak istedim.
Bilindiği üzere doğada kamp etkinliği dediğimiz zaman insanlar tarafından sıcak yaz mevsiminde gerçekleştirilen rahat; basit yaz kampları gelmektedir.Halbuki kış kamplarını detaylı bir şekilde incelediğimiz zaman doğada kamp atmanın bir çok tehlikeyi de beraberinde getireceği unutulmamalıdır değerli arkadaşlarım!!
Yazımın bu bölümünde sizlere belli başlıklar altında sıralayacağım kış kampları ile ilgili bazı temel esas ana önemli bilgilerden bahsederek doğru bir şekilde bilgi akışına yer vermek istiyorum.

EKİPMAN MALZEME ARAÇ GEREÇ SEÇİMİ:

Seyahatte ve gerçekleştirilmesi düşünülen kamp etkinliklerinde insanları en fazla zorlayan konular arasında kamp ekipman araç gereç donanım konusu başı çekmekte. Malzeme ve ekipman listesi desteği konusunu sizlere daha önceki yazı dizimde bloğumda yazmıştım arkadaşlar.
Konu ile ilgili bilgiye alttaki mavi renkli yazı linkinin üzerine buraya tıklayarak kamp ekipman listesini detaylıca incelemenizin size kesinlikle faydası olacaktır.
Güvenli kamp alanı oluşturmak doğru konaklama kamp alanı seçimi ile mümkün olacağı gibi; kamp etkinliğini gerçekleştirmeyi düşünen kişi yahut grupların gelişi güzel her alana kafasına göre kamp atmaları doğru bir karar olamayacağını baştan sizlere söylemeliyim. Yaşam denilen ince çizginin sistematik düzenin içerisinde var olan işletim kuralına bağlı kalmak demek olduğuna göre; bu sistemli yaşam alanında yaban hayatını da göz önünde bulundurarak seçilen alanın güvenli kamp alanı olmasına dikkat edilmeli; tehlike arz edecek yaşamsal yaban alanlarından uzak durularak yapılması planlanan aktivitede güvenli kamp etkinliği gerçekleştirilmeli, güvenli kamp alanı oluşturmalıdır !!

KIŞLIK KIYAFET SEÇİMİ

Kuşkusuz yaşamda her nesne ve maddenin insanoğlu için ayrı yeri olduğu tartışılmaz bir konudur. Bu sebepledir ki kış kamplarında kamp araç gereç ekipman ve donanımınızın kusursuz olmasına dikkat etmelisiniz. Yanlış atılan her bir adım geri dönüşü olmayan tehlikeyi de beraberinde getireceği gibi çoğu zaman atılan yanlış adımlardan dolayı sonucun ölüm olabileceği insanın aklından asla çıkmamalıdır değerli arkadaşlarım. yanında kıyafet seçimi oldukça hassas bir konudur. Her yararlı maddenin sizler için nasıl bir önemi var ise kış kampları konusunda kıyafetlerin de ayrı önemli bir yeri olmalıdır.. Ağır kış şartlarında kıyafet ve donanım bakımından extrem konfor derecesi yüksek termal veya yünlü kıyafetler tercih edilmeli; değişken ani ısı kayıplarında oluşacak tehlikeye bağlı olarak hipotermiye yakalanmamak için dikkatli olmalısınız. Bu konuda sizlere tavsiyem yünlü ve termel extrem konfor sağlayacak kıyafetlere ağırlık vererek hipotermiden uzak durmanız olacaktır.

HİPOTERMİ NEDİR –  BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Hipotermi: Normal sağlıklı bir insanın ortalama vücut ısısı 37 ila 35 santigrat derece arasındadır. Var olan normal insan bedeni ısısı 35 santigrat derecenin hızla altına düşmeye başladığı zaman kanda bulunan oksijen oranının azalmasına bağlı olarak ilk evrede üşüme donma belirtileri görüleceğinden hipotermi belirtileri burada kendini gösterecektir.  Kısacası hipotermi soğuk dondurucu iklim şartlarında vücutta  oluşan anormal ısı kaybı diyebiliriz arkadaşlar

Hipotermi Belirtileri Nasıl Görülür

Kanda oksijen seviyesinin aşağı seviyelere düşmesi ile hipotermiye yakalanan bir insanda öncelikli olarak:
a) El kol,ayak, burun kulak gibi uzuvlarında hafif uyuşma hissi ve bunu takip eden sürenin devamında donma riski
b) Karışıklık – Adaptasyon, koordinasyon eksikliği
c) Yüksek kan basıncına bağlı kalp ritm bozukluğu
d) Hızlı solunum, stumbling

HİPOTERMİ NEDEN NASIL OLUR – ETKENLER

Yukarıda bir üst başlıkta da sıralamış olduğum belirtilerden sonra buyurun bir de hipotermi eksikliğine neden olan etkenlere göz gezdirelim istiyorum sevgili arkadaşlar.
1- Soğuk iklim hava şartları
2- Yetersiz ve eksik kıyafet seçimi
3- Konaklama alanının ısı izolasyon eksikliği ( ev,kamp çadırı ve diğer )
4- Islak veya yaş alanlarda uzun süreli soğuk su ile temas sağlamak
5- Uzun süreli soğuk hava ile temasta bulunmak.Yukarıda saymış olduğum 4 maddelik etkenler h.potermiye davetiye çıkartan ana nedenlerdir.

Soner Gürkan Yücel

Merhaba bendeniz Soner Gürkan YÜCEL. Tabiri caizse yolda olan seyahat tayfasının gezgin - seyyah abisiyim. 02.05.1972 Kırıkkale doğumluyum. 1990 yılından bu yana kamu kurumunda sağlık personeli olarak halen görev yapmaktayım. S Seyahate çok ufak yaşlarda yolları, ülkeleri tanımakla başladım. Sonraki dönemler bu benim için bir tutku, geri dönülmez tarifi anlatılmaz bir yaşam biçimi haline dönüştü. Deli dolu, macera ve adrenalin tutkunu; seyahatte iflah olmaz bir sırt çantalı gezgin- seyyahım. Bir kaç yabancı dili akıcı olarak konuşabiliyor; seyahatlerimi yıllardır yürüyerek yapıyorum; 1987 yılından bu yana profesyonel olarak tehlikeli ve uzak yollardayım. Doğada ileri yaşam, hayatta kalma teknikleri; strateji uzmanı olarak resmi kuruluşlara; belli gruplara pratikte ve uygulamalı eğitimler vermekteyim. Profesyonel olarak özellikle yurt dışı ağırlıklı tursuz, sponsorsuz; reklamsız seyahatlerimi kendi bütçemden yapıyorum. Daha çok uzun yollar gideceğimi umuyorum!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir